Ingredients
- 1 ceba o 1 porro
- 1 all
- 2 pastanagues
- 300 g de llenties escorregudes
- 300 g d’arròs
- 3 cullerades de farina de blat, de cigró o Maizena
- 1 ou
- Sal
- Oli d’oliva
Opcional:
- Espècies (comí, pebre negre, pebre vermell…) i herbes (julivert, orenga, farigola…).
Preparació
Comenceu bullint l’arròs amb aigua abundant. Assegureu-vos que quedi ben cuit, ha de quedar tou. Quan sigui cuit, ho coleu i ho reserveu.
Mentre bull l’arròs, prepareu un sofregit amb ceba o el porro tallat petit, 10-12 minuts a foc mig, que quedi transparent però que no es cremi. Seguidament hi afegiu l’all picat i ho deixeu coure una mica (que no es cremi). Hi afegiu les pastanagues tallades a daus petits i ho deixeu sofregir 15 minuts més, que quedi tot molt fet. Si hi voleu posar espècies, ara és l’hora, just abans d’apagar el foc, perquè tot agafi molt més gust. Un cop tingueu tots els ingredients apunt fareu la barreja: ajunteu l’arròs i les llenties a més de la farina i l’ou, i ho passeu tot per la batedora. Feu una pasta més o menys fina en funció del gust de cadascú. Amb una forquilla ho aixafeu com un puré de patates i finalment hi poseu el sofregit, així queden els trossos de ceba i pastanaga més presents. Quan teniu la textura que voleu hi afegiu les herbes (i no abans perquè perdran la frescor).
Seguidament doneu forma a les hamburgueses. Si teniu temps, val la pena deixar refredar bé la mescla, així és més fàcil de manipular. Si no teniu temps, us podeu posar una mica de farina a les mans perquè no s’enganxin tant. Un cop les tingueu formades, ja només queda fer-les a la paella antiadherent amb unes gotes d’oli, amb la superfície molt calenta, 1-2 minuts per banda (recordeu que els ingredients ja són cuits), i cap al plat.
Ho podeu acompanyar, per exemple, amb un panet, enciam, anelles de ceba… qualsevol cosa amb què acompanyaríeu una hamburguesa de carn per exemple ho podeu acompanyar amb un moniato fregit, que sempre li dona un toc curiós amb la dolçor.